De oprichting van sociëteit De Schans
In Odijk woonde Wim Koken. Samen met Joke, zijn vrouw, hadden zij drie zonen. In z’n werkzame leven was Wim wegenwachter in dienst van de ANWB. Er openbaarde zich bij hem een ernstige ziekte, waardoor hij rolstoel en hulpafhankelijk werd.Wim werd lid van Sociëteit De Paraplu in Utrecht, een sociëteit voor mensen met een lichamelijke handicap. Hij vond het echter onterecht dat mensen met een handicap voor wat gezelligheid, ontspanning en indien gewenst intellectuele voeding niet in hun eigen omgeving terecht konden.Hij kende veel mensen in Odijk en daarbuiten en vanuit al zijn netwerken wist hij een groep mensen te enthousiasmeren voor zijn idee om in de gemeente Bunnik een sociëteit op te richten à la De Paraplu in Utrecht.Op 18 september 1990 was er een bijeenkomst tot oprichting van de sociëteit met als belangrijkste spelers naast Wim. Wethouder Wil van Echtelt-Mulder, dominee Dingemans, pastor Claassens, Hans Beuk van de Paraplu in Utrecht, Hans Oude Sogtoen en Jenny Heywegen als verpleegkundige.
Het dagelijks bestuur bestond bij de oprichting uit Hans Oude Sogtoen, voorzitter; Cees Visser Secretaris, Goof de Groot, penningmeester en Ria van den Bosch, algemeen coördinator. Het bestuur stelde een plan op:
- er moest een goede ruimte worden gevonden
- er moest geld komen
- er moesten vrijwilligers komen voor de zorg en het programma tijdens de sociëteitsdagen en natuurlijk mensen voor de doelgroep, de leden van de sociëteit.Vrijwilligers van het eerste uur waren o.a Pamela Fortuin, Jan Klarenbeek en Connie Tukker.
De geschikte ruimte werd gevonden in de oude protestant christelijke school de Beurthonk aan de Zeisterweg te Odijk. Het benodigde geld is er gekomen via kerken, gemeentelijke subsidie, donaties en fondsen.De vrijwilligers zijn geworven via “hoort zegt het voort”. Voor het werven van leden van de doelgroep werd een deskundig team ingezet, dat vele huisbezoeken aflegde.Er is hard gewerkt met veel vastberadenheid en inzet en in mei 1991 vond onder de naam De Schans in Odijk de feestelijke opening plaats van een sociëteit voor mensen met een lichamelijke handicap. Eind 1991 waren er 24 leden, die gebruik maakten van de faciliteiten van De Schans. Op 22 augustus 1991 werd de officiële oprichtingsakte bij notaris van Maurik in Utrecht ondertekend.
Op een enkeling na had niemand van de vrijwilligers van toen ervaring met de omgang met mensen met een handicap. Om daarop enigszins voorbereid te zijn, volgden zij een cursus bij sociëteit De Paraplu in Utrecht. Een aantal jaren heeft De Schans gedraaid onder de paraplu van De Paraplu, men vindt dat nog uitgedrukt in het logo van De Schans. Iemand uit het bestuur van de Utrechtse sociëteit nam zitting in het bestuur van De Schans. Tijdens de Schansbijeenkomsten was er een professionele begeleidster van De Paraplu aanwezig.
Verhuizing naar het Hofje van de Lindenhof met aanbouw in 1995
Van aanvang af was al bekend dat de Beurthonk eens afgebroken zou worden. Voor De Schans moest het bestuur op zoek naar een andere ruimte. De voetbalkantine die toen op het Rijneiland stond leek een goede mogelijkheid. Dit plan is echter niet doorgezet. Een onderkomen in de Lindenhof werd onderzocht en bleek gerealiseerd te kunnen worden. Het Hofje zal uitgebreid worden met een aanbouw voor De Schans. In januari 1995 wordt een overeenkomst getekend met Bouwbedrijf van de Tol in Bunnik om voor ƒ 111.993,00 de aanbouw te realiseren De totale kosten van de nieuwbouw komen uiteindelijk op ƒ 124.000,00. Voor dit bedrag had De Schans zelf via acties ƒ 50.000,00 bij elkaar gekregen. De gemeente Bunnik gaf een bijdrage van ƒ 30.000,00. Andere sponsors waren o.a Het Witte Kerkje, Rabobank en Lionsclub Bunnik. De grond voor de aanbouw wordt per 1 juli 1995 van de gemeente verkregen met recht van opstal. In augustus 1995 kan de Schans verhuizen om voor het eerst Het Hofje van de Lindenhof met de nieuwe aanbouw in gebruik te nemen.
Opzegging opstalrecht/overeenkomst met het Dorpshuis
In 2005 werd het opstalrecht niet meer door de gemeente verlengd vanwege plannen om Hofje met de aanbouw onder te brengen in het Dorpshuis. Na veel publiciteit en gesprekken met de fracties heeft de Schans voor het gebouw, dat haar eigendom was een redelijke vergoeding van de gemeente ontvangen. Gedurende de jaren 2005 t/m 2007 zijn verschillende alternatieven bekeken, waaronder gebruik maken van de kantine van s.v. Odijk. Uiteindelijk is gekozen voor het nieuwe Dorpshuis.
Met het Dorpshuis zijn per 19 december 2007 twee overeenkomsten getekend:
- Huurovereenkomst voor een permanent gedeelte voor opslag van bedden en materialen, waar ook een aantal leden kunnen slapen.
- Gebruiksovereenkomst om de twee bijeenkomsten per maand voor de Sociëteit te organiseren.
In mei 2009 zijn de nieuwbouwactiviteiten voor het nieuwe Dorpshuis gestart. De Schans is tijdelijk in het oude Dorpshuis ondergebracht.
In februari 2010 wordt verwacht dat De Schans weer terug kan keren naar het Rijneiland maar dan in het nieuwe Dorpshuis. De nieuwbouw is te volgen op www.dorpshuisodijk.nl.
5 januari 2010 Boerenkoolmaaltijd
Voor burgemeester Ostendorp, die vorig jaar in Bunnik is aangetreden, was het de eerste keer, dat hij de boerenkoolmaaltijd meemaakte.
De bedoeling was om volgens de Drie Koningen traditie een boon in het eten te verstoppen waarna de vinder tot koning gekroond zou worden. Het plan was om de boon in het eten van de burgemeester te stoppen. Ondanks dat de boon vergeten was werd toch de burgemeester tot koning gekroond. Hieronder een impressie van de feestelijke bijeenkomst.
Burgemeester en wethouders zijn gearriveerd
Fons tijdens de kroningstoespraak
De burgemeester is tot koning gekroond
16 maart 2010 voor het eerst in het nieuwe Dorpshuis
Hoewel de officiële opening pas in juni 2010 zal plaats vinden, heeft De Schans al op 16 maart haar eerste Schansdag in het nieuwe Dorpshuis gehouden. De Schans heeft er een eigen ruimte voor het slapen van enkele leden en de opslag van rolstoelen, spelmateriaal e.d.
De gezamenlijke activiteiten vinden plaats in het Hofje terwijl voor de gymnastiek weer een andere ruimte van het Dorpshuis wordt gebruikt.
Juni 2010 Officiële opening nieuwe Dorpshuis
Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Dorpshuis werd een hele feestweek georganiseerd. Op dinsdag 8 juni was het de beurt van de Schans om feest te vieren en hoe! Onder leiding van Nellie Zeelen -de sport en spel vrijwilligster- openden de leden met gekleurde linten de nieuwe eigen ruimte van de Schans. ’s Middags kwam nog het succesvolle shantykoor Nootdweer uit Zeist optreden. Met veel zang, een hapje en een drankje werd deze feestelijke Schansdag afgesloten.
Op zaterdag 12 juni was de offciële opening met de burgemeester. Een aantal van onze leden en vrijwilligers liepen, met veel andere gebruikers, achter de muziek van drumband Victoria aan van het oude naar het nieuwe Dorpshuis. Daar werd iedereen toegezongen door de “Parels van de Kromme Rijn” en opende de burgemeester het nieuwe gebouw door dwars door een papieren toegangsdeur heen te lopen. De voorzitster van de Schans, Janneke Bosschert, hield ook een toespraak. Zij noemde o.m. de bijdrage die het bestuurslid Jan Oostveen met zijn technische kennis bij de nieuwbouw heeft geleverd. Ook benadrukte zij nog eens hoe belangrijk het is dat de gehandicapten sociëteit is opgenomen in dit nieuwe gebouw, immers “Van iedereen, voor iedereen”.
Op de receptie was De Schans goed vertegenwoordigd met het voltallige bestuur en enkele leden en vrijwilligers.
Dinsdag 17 mei 2011 De Schans 20 Jaar
In Mei 2011 bestaat Sociëteit de Schans alweer 20 jaar en dat werd op 17 mei j.l. gevierd. Behalve de leden en vrijwilligers van de “Soos” waren dit keer ook de leden van het Stichtingsbestuur aanwezig en enkele genodigden, Na het openingswoord van de voorzitster vertelde Henk Heywegen, coördinator van de sociëteit, iets over de geschiedenis van de Schans. En toen was er koffie met gebak! Niemand hoefde die dag brood mee te nemen, want de vrijwilligers hadden een feestelijke lunch besteld , die verzorgd werd door Verbree uit Werkhoven. Voor het middag-programma tekende Troubadour Nanda uit Hoorn. Zij bracht veel verschillende muziek-instrumenten mee, zoals: 2 gitaren, een ukelele, een balalaika, een kleine harp en een auto-harp. Bij ieder lied dat ze zong begeleidde ze zichzelf op één van die instrumenten, waarbij zo nu en dan door de aanwezigen spontaan werd meegezongen. Aan het eind van de middag waren er bloemen voor de Troubadour en een roos voor alle vrijwilligers, die zich al zoveel jaren inzetten voor de Schans.
De dag begint met koffie en gebak
Daarop moet gedronken worden
Gerrie draagt het gedicht voor over het 20 jarig bestaan van De Schans
Dan is het al weer tijd voor de lunch
Het middag programma werd verzorgt door Troubadour Nanda met veel verschillende instrumenten
De voorzitter Janneke een bos bloemen aan Nanda als waardering voor haar optreden
Tot slot krijgt iedereen een roos uitgereikt
Dinsdag 22 januari 2013 Fons Reesink neemt afscheid bij de Schans
Een vrijwilliger van het eerste uur, Fons Resink , nam dinsdagmiddag 22 januari afscheid van de Schans. Fons is vanaf de oprichting –nu bijna 22 jaar geleden- bij de Schans betrokken geweest. Hij speelde er o.m. piano, maakte spellen voor de leden, hield de ledenlijst bij en deed nog heel veel meer.
Zonder dat Fons het wist waren zijn zoon, schoondochter en 3 kleinkinderen die middag naar de Lindenhof gekomen. Fons was zelf even weg om zijn vrouw Thea op te halen en werd toen bij binnenkomst door zijn kleinkinderen verwelkomd.
Fons met zijn vrouw Thea, kleinkinderen en schoondochter
Janneke Bosschert bedankt Fons namens het bestuur
Henk Heywegen doet een woordje namens de vrijwilligers
Fons en Thea in gesprek met de ereleden Connie Tukker en Wil van Echtelt
Kees Kolsteeg bedankt Thea, dat zij altijd maar Fons aan De Schans afstond