Hoe werkt de Schans?
De Schans is een organisatie die al 25 jaar en op dezelfde manier werkt voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij, de deelnemers, zijn afkomstig uit de gemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede. Elke eerste en derde dinsdag van de maand komen deelnemers en vrijwilligers bij elkaar in het Dorpshuis van Odijk voor een dag vol gezelligheid en uiteenlopende activiteiten. Deze dag begint om 9.30 uur en eindigt rond 15.30 uur. Deelnemers gaan naar “de Schans” (een ingeburgerd begrip) en betalen een jaarcontributie en een bescheiden bijdrage per dag. Daar krijgen ze veel voor. We lichten dat hier toe en vertellen ook hoe de Schans werkt en georganiseerd is. Daarnaast verwijzen we naar de website van de Schans: www.deschansodijk.nl. Daar zijn ook foto’s te vinden van recente activiteiten, plus hoe iemand zich aan kan melden.
Wie zijn de deelnemers?
Deelnemers of gasten zijn zij die op enig moment lichamelijk gehandicapt of beperkt zijn en die behoefte hebben aan een regelmatige ontmoeting met andere deelnemers, die vergelijkbare beperkingen hebben. Als een deelnemer belangstelling toont voor de Schans wordt hij bezocht door een vrijwilligster die de intake doet en vertelt wat een deelnemer op de Schans kan verwachten. Na een wederzijdse oriëntatie van drie bijeenkomsten kiest een deelnemer ervoor wel of niet regelmatig te komen. Het vervoer naar het Dorpshuis in Odijk, regelen deelnemers zelf of met elkaar. Een aantal deelnemers wordt met rolstoelen of scootmobiels vervoerd door de Regiotaxi.
Deelnemers komen uit drie verschillende gemeenten en variëren momenteel in leeftijd van 50-85 jaar. Ze hechten allemaal aan gezelligheid, activiteiten, sport/bewegen en onderlinge uitwisseling. Ze vinden het ook belangrijk dat op de Schans medisch-ondersteunende zorg aanwezig is die zij nodig (kunnen) hebben. Ook de regelmaat is aantrekkelijk. Ze zijn er even uit en hun partner heeft een dag voor zich of haar zelf. Ze moeten niet naar de Schans maar gaan vrijwillig en alleen als zij daartoe in staat zijn. De aandacht en de zorg voor elkaar, op de Schans, bij verjaardag of ziekte wordt erg op prijs gesteld.
Wie zijn de vrijwilligers?
De vrijwilligers laten de Schans werken. Ze verzorgen uiteenlopende activiteiten zoals: inrichten van de ruimte, gymnastiek, koffie en thee, soep tussen de middag, hulp bij medicijnengebruik, activiteiten en evenementen, rustplek inrichten, wandelen met de rolstoel in het dorp, begeleiding bij het slapen, gesprekken voeren, intake, etc. Er is een grote groep vrijwilligers omdat veel deelnemers ook om veel zorg vragen. Enkelen hebben een langdurige ervaring als verpleegkundige. De vrijwilligers overleggen voorafgaand aan elke Schansdag over de dag zelf en de deelnemers (afwezigheid, nieuwe deelnemer, bijzonderheden, etc.). Zij gaan uit van strikt vertrouwen met betrekking tot ieders handicap en privé-leven.
Momenteel (2016) bestaat de groep vrijwilligers, afkomstig uit Odijk en Werkhoven, uit 13 personen. De aanwas vindt plaats vanuit de groep zelf of via spontane aanmelding. Ook voor hen geldt dat zij worden gescreend en dat zij een oriëntatieproces kennen. Het bestuur ziet toe op het functioneren van de groep vrijwilligers.
Wie bestuurt de organisatie?
De Schans is opgericht door inwoners van de gemeente Bunnik. Zij hebben ook met elkaar het bestuur van deze stichting gevormd. Dat bestuur bestaat nog steeds, al hebben er de afgelopen jaren wel diverse wisselingen plaats gevonden en bepaalt het beleid van de stichting. Daarbij gaat het over zaken als: beleid met betrekking tot deelnemers (toelatingscriteria), vrijwilligers, huisvesting, overleg met de gemeente, financiën, sponsoring, PR, verslaglegging, etc. Het bestuur komt een aantal malen per jaar bij elkaar en bestaat uit de volgende personen (zie Bestuur):
Wat zijn de activiteiten van de Schans?
De Schans kent een aantal vaste en een aantal wisselende activiteiten. Vast is de ontvangst om 9.30 uur met koffie en “iets bij de koffie”. De ene keer is dat een koekje, de andere keer een traktatie vanwege de verjaardag van een van de deelnemers of vrijwilligers. Vast is ook de door een van de vrijwilligers gemaakte soep tussen de middag en daaraan voorafgaande de gymnastiek van 11.00-12.00 verzorgd door Nellie Zeelen.
Variabele activiteiten zijn de middagprogramma’s en de bijzondere evenementen. Wij noemen enkele voorbeelden van de afgelopen jaren:
- Middagprogramma’s: jaarquiz, veiling met inbreng van alle deelnemers en opbrengst voor lunch in het dorp, zeepkettingen maken, lezingen over diverse onderwerpen: medicijnengebruik anno 2015, voeding, erfenissen, vlinders, bomen, honing, reis naar Santiago de Compostella, bingo, kunst en kitsch, antiek, kerkelijke en religieuze voorwerpen, bloemschikken, sjoelen, wafels bakken, poppen maken, muziek uitvoeringen (Daan Kettelarij, Red Flowers, Reier Geijtenbeek),
- Dagprogramma’s: kerstviering, Sinterklaas, boerenkoolmaaltijd op de eerste Schansdag van het jaar (met veel externe gasten die de Schans een warm hart toe dragen).
- Evenementen (hele dag): bezoek aan het Kabinet met rondleiding en lunch, bezoek aan het Kersenmuseum, bezoek aan de BOVAG, spelletjesdag bij de kanoverhuur Odijk, etc.
Op deze website vindt u enkele fotoreportages van evenementen.
Hoe wordt de Schans betaald?
Er zijn een aantal inkomstenbronnen voor de Schans. Allereerst draagt de gemeente Bunnik bij aan de exploitatie Middels een jaarlijkse subsidie. De meeste deelnemers komen ook uit deze gemeente. Daarnaast wordt het werk van de Schans al jaren ondersteund door allerlei sponsors. We kennen veel trouwe sponsoren, die dit werk van harte en ruimhartig ondersteunen. Dat gaat van kerken, verenigingen tot particulieren en het Snuffelhonk. Tenslotte leveren de deelnemers zelf ook een bijdrage aan de organisatie middels de al genoemde jaarcontributie en bijdrage per keer.
Waarom maakt de Schans gebruik van het Dorpshuis?
Het Dorpshuis in Odijk is een gebouw dat zich uitstekend leent voor de bijeenkomsten van de Schans. De centrale ruimte is ruim van opzet en is uitermate geschikt voor groepen deelnemers, die voor een deel gebruik maken van rolstoelen of scootmobielen. Daarnaast zijn er in het gebouw ruimtes voor gymnastiek en middagrust.(De Schans heeft een eigen ruimte met daarin bedden en ruststoelen.) Bovendien is het Dorpshuis uitstekend bereikbaar voor auto’s en taxi’s.